SAVETI

VEŽBANJE TOKOM DANA

Većina nas organizuje svoje fitnes aktivnosti prema ostalim obavezama tokom dana. Pitanje je, postoji li doba dana kada će nam vežbanje biti najefektnije? Donosimo vam prednosti i mane vežbanja u određenom dobu dana, pa vi odlučite šta mislite da je najbolje.

fitnesshouse2

Vežbanje ujutro

Ljudi koji ustaju svako jutro da vežbaju su uglavnom predaniji, posvećeniji i češće vežbaju od onih koji fizičku aktivnost ostavljaju za drugi deo dana jer je mala verovatnoća da će vam u šest ujutro iskočiti neka neodgođena obaveza koja će vam poremetiti plan da vežbate.
S druge strane, mnogi stručnjaci veruju da ukoliko želite smršati, najbolje vreme za vežbu je upravo pre doručka.
Telo ujutro veoma brzo iscrpi šećere i ugljikohidrata pa se prebaci na sagorevanje masnih naslaga.
Šta ako ne možete vežbati na prazan želudac?
U tom slučaju pojedite malu užinu pre doručka, jogurt, deset badema, komadić tosta ili neko voće biće sasvim dovoljno.
Ranoranioci tvrde da jutarnje vežbanje poboljšava raspoloženje, podiže nivo fizičke i psihičke energije.

Vežbanje u vreme ručka

Ako ne možete odvojiti redovno vreme za vežbanje, fizička aktivnost u vreme pauze za ručak poslužiće svrsi. U to vreme vaše reakcije su brže, poboljšava se kapacitet pluća, a vežbe odrađujete sa manje napora jer ste donekle zagrejani, a mišići i zglobovi su fleksibilni. Time se uveliko smanjuje rizik od povreda. Viša telesna temperatura smanjuje otkucaje srca i odmara krvni pritisak. Sve to povećava snagu i energiju koja vas tera da se još više trudite.
Pored fizičkih beneficija vežbanja u vreme ručka tu su i one mentalne koje podrazumevaju povećanje protoka krvi u mozak što deluje na vašu koncentraciju i olakšava vam da radni dan privedete kraju.
Negativna strana vežbanja za vreme pauze jeste što vremenski vežbanje mora biti kratko.

Vežbanje naveče

Poslepodne i naveče vaše telo je u potpuno drugačijem biološkom stanju nego ujutro. To je u većini slučajeva vreme najviše biološke efikasnosti za većinu ljudi. Najbolje sportske performanse i svetski rekordi obično se dešavaju u kasno poslepodne ili veče.
Vežbanje naveče je najbolje ukoliko želite izraditi mišiće i ojačati telo jer se mišići zagrejavaju tokom celog dana, a određeni hormoni potrebni za jačanje tela su na najvišem nivou u to vreme.
Večernje vežbanje takođe može pomoći da regulišete količinu hrane koju ćete pojesti za večeru, a pored toga je sjajan način za borbu protiv stresa nakon radnog dana.
Jedina negativna strana vežbanja naveče je što vam može poremetiti san i zato je najbolje da sa treningom završite 1-3 sata pre odlaska u krevet.

 

© 2014 Fitness house